1. Nejezte sýr rovnou z ledničky
Rozumím vám, když ono se to tak dobře krájí, když se to vytáhne z přímo ledničky. Je to tvrdé, houževnaté a neopocené. Jenže to taky nevoní, má to úplně jinou texturu než v přirozeném stavu a vůbec si to nevychutnáte. To platí zejména o eidamu a goudě, tedy neprodávanějších sýrech v české kotlině. Lidé je jedí bezprostředně po vytažení z ledničky a připravují se tak o značnou část chuti, která se rozvine až díky působení pokojové teploty. Takže vytáhněte (a není-li zbytí, třeba i nakrájejte), ale hlavně pak třeba i půl hodiny počkejte, než se do něj pustíte.
2. Nedávejte ho do mrazáku
Drtivou většinu sýrů mrazák zahubí. Ano, včetně těch lákavě cenově dostupných, které kupujete v akci, abyste je mohli strčit do mrazivého pekla. Jejich zamrazením ovšem dojde k nenávratné poruše vnitřní struktury a posléze rozmražený sýr bude tupé chuti, suché struktury a nevalné konzistence. Ať už ho hodláte jen tak nakrájet a zhltnout, nebo dokonce rozpéct či nastrouhat, budete se hodně divit, že se chová a chutná jinak, než jeho příbuzný z chladničky.
3. Čerstvý sýr by se měl jíst čerstvý
Ale kde takový sehnat, že? Jen tak pro příklad – až budete někdy v Itálii a koupíte si čerstvou mozzarellu, tak ji hlavně okamžitě snězte. Ať vás ani nenapadne ji dát do ledničky pro pozdější užití. Vyschne, ztratí onu charakteristickou šťavnatost a texturu. Jistě, pořád bude dobrá, ale nebude úžasná. Čerstvý sýr je jako čerstvé pečivo – jeho konzumaci se snažte neodkládat.
4. Správně ho zabalte
Nejčastější a nejsmrtelnější hřích, kterého se dopouští hlavně ženy. Uždíbnou nebo uříznou kus sýra a vrátí ho do ledničky – špatně zabalený! Je to také problém průhledných plastových obalů, které po otevření už nikdy správně nezabalíte. I proto vám kdekoliv v sýrárně zabalí sýr správně do papíru a nikoliv do nějaké parodie na obal, která se chová správně jen s patřičnou termální motivací, ale za studena už zdaleka nemá původní flexibilitu. Sýr tak končí zabalený jen napůl a odhalená část ztvrdne, vyschne a je použitelná jen za použití dalších záchranných praktik. A to nechcete. Naučte své ženy správně balit sýr, nebo ho před nimi schovávejte. Úhyn v ledničce si nezaslouží ani ten nejpodřadnější eidam s označením FIT, ačkoliv bychom se mohli dlouhosáhle bavit o tom, zda je to ještě sýr.
5. Nekrájejte ho na kostičky, plátky nebo na cokoliv... nechte ho žít!
Na servírovacích prkýnkách nebo v mísách vypadají ty krásné plátky nebo kostičky hrozně hezky. Správný sýrový talíř má ovšem na sobě sýr vcelku a je na hostech, aby si uříznuli, kolik potřebují. Jednak jim dáváte najevo, že si mohou vzít kolik chtějí, jednak prokazujete službu samotnému sýru, který je odhalen jen z nákrojové strany a uchovává si tedy uvnitř veškerou svou čerstvost. Jednotlivé plátky či kostičky oproti tomu rychle osychají.
6. Strouhat se má až doma
Zkoušeli jste někdy srovnat kupovaný strouhaný sýr a ten čerstvě vyrobený na libovolném struhadle? Je to jako nebe a dudy. Balený strouhaný sýr je jednak dražší, jednak musí být zpracován tak, aby zůstal sypký a „čerstvý“, což bez nejrůznějších konzervačních látek jednoduše nejde. Takže nešetřete a trochu se dřete se struhadlem. Vaše chuťové buňky to rozhodně ocení.
7. Jeden sýr, jeden nůž
Ano, na různé druhy sýrů byste měli používat různé nože, aby se navzájem sýry chuťově ‚nekontaminovaly‘. Ale to už je, uznávám, docela snobárna. Takže začněte s tím, že sýr nebudete krájet nožem, kterým už prošlo třeba grilované kuře nebo zelenina, případně nakládané okurky nebo čerstvá rajčata. Naštěstí si je sýr podobných ústrků vědom a dobře spolupracuje jen se speciálním nožem na sýr. K těm ostatním se zlomyslně lepí, čímž nutí uživatele minimálně přemýšlet nad investicí do nového kusu oceli.
A ještě související téma – bude se vám jistě hodit: 7 způsobů, kterými Češi znásilňují eidam.