Na Buffalo Wing festivalu v roce 2012 sebral Joey Chestnut z Kalifornie pět let trvající prvenství Korejce Sonye Thomas v soutěži v pojídání křidélek. Během 12 minut spořádal 191 kousků o celkové váze 3,45 kg.
Předně je třeba upozornit, že tento pokrm se v originále jmenuje Buffalo Wing. Pokud byste ale psali Wings, jedná se potom o inline hokejový tým. Takže bacha!
Recept na kuřecí křidélka Buffalo údajně vznikl tak, že si syn majitelky Anchor Baru v Buffalu ve státě New York na začátku sedmdesátých let pozdě v noci přivedl partu kamarádů, a prootože matka nemohla nechat hosty bez občerstvení, vzala to jediné, co jí zbylo v kuchyni, a to kuřecí křidélka. Ta osmažila ve friťáku a polila omáčkou z cayenského pepře a octa.
Historek, jak Křidélka Buffalo vznikla, je mnohem více, ale to vůbec není důležité - důležité je to, že od té doby je najdete v každé americké hospodě, stejně jako u nás nakládaný Hermelín nebo utopence. Od roku 1977 se v Buffalu každého 29. července slaví Den kuřecí křídel, od roku 2002 se pořádá národní Buffalo Wing Festival a třeba při finále letošního Super Bowlu se zkonzumovalo jen v Americe jedna a čtvrt miliardy porcí kuřecích křídel.
Suroviny (na jednu osobu):
6 ks celých kuřecích křídel (ideálně v BIO kvalitě nebo z volného chovu)
Olej
Chilli omáčka (ideálně Frank's RedHot - viz. níže)
Máslo (cca 30g)
k podávání pečivo, řapíkatý celer a omáčka z modrého sýra (viz. box níže)
1. Porcování
V seznamu surovin zmiňujeme, že nejlepší je použít BIO křídla. Když vynecháme nějaké morální principy a vedle sebe dáte křídlo z konvenčního chovu a BIO křídlo, hned pochopíte. Nejen že je křídlo z volného chovu cca o třetinu větší, ale prostě i lépe chutná a na rozdíl od toho "obyč" vůbec nezapáchá (což se u těch ze sámošky dost často stává). A nejlepší na tom je, že vám to vůbec nezrujnuje peněženku. Já kupuju maso na www.biokureci.cz a jedna krabička s šesti macatými křídly stojí lehce přes třicet korun.
Křídla ostrým nožem nebo sekáčkem rozdělte v kloubu na třetiny a letky schovejte na vývar.
2a. Smažení
Křídla osušte papírovou utěrkou a ve vysoké vrstvě oleje rozpáleného na 190°C je smažte z každé strany cca 6 minut. Poté je nechte okapat na papírové utěrce.
2b. Zdravější (a delší) příprava
Křídla dejte do pekáčku, zakápněte olivovým olejem, přikryjte alobalem a dejte do trouby předehřáté na 180°C péct 30 minut. Přepněte na gril, zvyšte teplotu na 220°C a sejměte alobal. Pečte dalších 10-15 minut dokud nejsou křídla zlatohnědá. V polovině křídla obraťte.
3. Omáčka
V receptech na Buffalo wings často narazíte na seznam ingrediencí, kde je zmíněná chilli omáčka. Jenže není chilli omáčka jako chilli omáčka. Je to stejné, jako když jsem před lety v jednom časopise o vaření našel recept od Stáni Moravcové na jakési čínské kuře, a tam bylo v surovinách napsáno: čínské koření. Jaké koření? Směs pěti koření, sečuánský pepř, koriandr..? Výsledek pak může být úplně jiný. Takže do Buffalo wing nepatří ani thajská sladkokyselá chilli omáčka, ani Sriracha a už vůbec ne modifikovaný škrobový šlem od Vitany (který navíc neni ani trochu pálivý). Ta jediná správná je Frank's RedHot (na obrázku úplně vlevo) která se skláda z octa, cayenských chilli papriček a česneku.
Můžete použít i alternativu, ale důležité je, aby její hlavní složka byl ocet a chilli papričky. To splňuje třeba Tabasco, pálivá omáčka Amazon nebo Heinz Pimento Chilli Sauce. Pokud se vám nechce patlat s máslem, můžete pořídit už rovnou hotové omáčky, které stačí jen ohřát. Sehnat můžete omáčku třeba od Frank´s RedHot nebo od Shamanic Fire.
4. Sosík
Rozpusťte v rendlíku máslo, stáhněte z ohně a přidejte cca 4 polévkové lžíce chilli omáčky. Pokud budete používat například Tabasco, přidejte ho méně a postupně ochutnávejte, abyste si nevypálili v puse díru. Stejně tak můžete přidat špetku sušeného česneku. Promíchejte a přidejte křidélka, která tímto sosem pořádně obalíte.
5. Servírování
Na omáčku z modrého sýra budete potřebovat: kelímek zakysané smetany (cca 220g), 2 polévkové lžíce majonézy, 2 polévkové lžíce mléka a cca 200g nadroleného sýra s modrou plísní (např. Niva). Vše promíchejte, osolte a dejte vychladit.
Podávejte (a jezte) s řapíkatým celerem (může být i mrkev), omáčkou z modrého sýra (viz. box), pečivem (bageta...) a samozřejmě zapíjejte pivem.
A zde jeden sexy tip, jak můžete s americkým fastfoodem kreativně naložit. No, a pokud jsou na vás Buffalo křidélka málo pálivá, koukněte se čím to přebít a zde si přečtěte, proč je dobře, když nás jídlo pálí.