fb pixel
Vyhledávání

Velikonoční dort, kterým uhranete každou návštěvu, a další dva recepty!

Zdroj: blog.kitchenaid.cz

Velikonoce jsou za dveřmi, jste připraveni na pořádnou nálož dobrého jídla?

Nikola Nádvorníková
Nikola Nádvorníková 10.4.2017, 07:00

1) Velikonoční dort, se kterým uhranete každou návštěvu

U výroby oblíbeného dortu Pavlova z pečeného krému a šlehaných bílků se meze fantazii nekladou. Inspirujte se velikonoční variantou ve tvaru vajíčka od hvězdy blogerské scény Tinajedoma a ohromte jím svou velikonoční návštěvu. Citronový krém a ovoce koledníkům přijdou na osvěžení vhod.


Ingredience:

Korpus:
6 bílků
špetka soli
300 g práškového cukru
1 lžička kukuřičného škrobu Citrónový krém:
2 citróny – kůra i šťáva
2 celá vejce
160 g práškového cukru
110 g másla

Na ozdobení:
šlehačka z 2 dl smetany ke šlehání
ovoce (např. hroznové víno a borůvky)
lístky máty

Postup:

1) V míse kuchyňského robotu KitchenAid vyšlehejte bílky se špetkou soli, dokud se nezačnou tvořit špičky.

2) Poté začněte postupně přisypávat cukr s kukuřičným škrobem a vanilkou a vše vyšlehejte do jednolité hmoty. Na pečicí papír si nakreslete šablonu ve tvaru vajíčka – velikost je jen na vás.

3) Vyšlehanou bílkovou hmotou naplňte cukrářský sáček se zdobící špičkou a pomocí něj si vykreslete nejdříve kontury vajíčka. Zbylou hmotou pak pomocí silikonové stěrky vyplňte také vnitřek vajíčka.

4) Pečte v troubě předehřáté na teplotu 140°C asi hodinu, a poté ještě v troubě s pootevřenými dvířky dosušte dalších 15 minut.

5) Mezitím si připravte citrónový krém. Do rendlíku rozklepněte vejce, rozmíchejte a přidejte máslo nakrájené na kostky. Dejte na sporák a za stálého míchání přidejte ostatní ingredience. Trvá to zhruba 8 minut, než se hmota dobře spojí a začne houstnout. Snižte plamen sporáku a když je krém dost hustý, odstavte ze sporáku a nechte vychladnout.

6) V míse kuchyňského robotu si vyšlehejte šlehačku s cukrem a můžete se pustit do zdobení.

7) Korpus rovnoměrně potřete nejprve citrónovou polevou, a poté na něj navršte také šlehačku.

8) Finální zdobení je na vás, můžete zvolit pravidelné rozmístění ovoce a vytvořit tak klasický vzor jako na velikonočním vajíčku nebo ovoce rozházet ledabyle a ozdobit lístky a mátou.

2) Velikonoční mazanec, bez toho to zkrátka nepůjde

Ingredience:

450 g polohrubé mouky
50 g hladké mouky
100 g cukru
anýz
2,5 dkg kvasnic
1 žloutek, 1 celé vejce
špetka soli
250 ml mléka
65 g másla
rozinky (mohou být namočené v rumu)

Postup:

1) Nejdříve si připravte kvásek (do mísy vložte kvasnice, posypejte lžičkou cukru, zalijte trochou vlažného mléka a nechejte odpočívat na teplém místě).

2) Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid prosejte mouku, přidejte vejce, zbytek mléka s rozpuštěným tukem, cukr, anýz, rozinky, kvásek a zadělejte těsto. Mělo by vypadat jako klasické kynuté těsto. Někdy saje mouka méně – v tom případě pro jistotu přilévejte mléko postupně, abyste správně odhadli jeho množství (250 ml je pouze orientační, přesné množství závisí na typu použité mouky). Hotové těsto nechejte v míse kynout, až zdvojnásobí svůj objem.

3) Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a vytvarujte úhledný bochánek.

4) Ten pak přesuňte na pečící plech a nechejte ještě další hodinu kynout. Mezitím si připravte žloutek a oloupané mandle.

Dvacet minut předem si rozehřejte troubu na teplotu 200 stupňů.

5) Mazanec potřete žloutkem a vtiskněte do něj střídavě mandle po celé ploše.
Pečte 5 minut na teplotu 200 stupňů, poté teplotu snižte na 150 stupňů a dopékejte asi hodinu.

Míru propečení zkoušejte špejlí, těsto se nesmí lepit.

6) Po upečení vyjměte z trouby a nechejte vychladnout na mřížce. Uchovávejte v utěrce (pokud možno prané bez aviváže) v igelitovém sáčku.

3) Velikonoční nádivka a s láskou k přírodě

Ať už jsou to listy kopřivy, pampelišky, sedmikrásky, popence, medvědího česneku – všechny chutnají ve velikonoční nádivce naprosto báječně, takže rychle ven a vyhlížejte, co už pomalu roste a vykukuje ze země.

Ingredience:

8 rohlíků (nejlépe pár dní uleželých)
0,5 l mléka
5 vajec syrových a 4 vejce uvařené natvrdo
150 g slaniny nebo jiné oblíbené uzeniny
jarní cibulka (asi 3 ks i se zelenými výhonky)
80 g másla
250 g čerstvého špenátu
70 g libovolných jarních bylinek (listy kopřivy, listy pampelišky, sedmikrásky, popenec, medvědí česnek apod.)
petrželová nať
sůl, pepř, muškátový oříšek
dle chuti můžete přidat i nakrájenou červenou papriku

Postup:

1) Rohlíky nakrájejte, zalijte vlažným mlékem a nechejte chvíli odstát. Mezitím si na pánvi rozpusťte máslo a osmahněte na něm slaninu, cibulku, papriku a petrželovou nať.

2) Ve velkém hrnci si poduste bylinky a špenát (do hrnce dejte kousek másla, přidejte omytý špenát s bylinkami, zamíchejte a pár minut poduste). Po vychladnutí směs špenátu a bylinek nasekejte sekáčkem.

3) Všechny přísady postupně přidávejte k rohlíkům (kromě syrových vajec, ty si vyšlehejte zvlášť do žloutkové pěny a do sněhu z bílků, a až nakonec opatrně vmíchejte do směsi).

4) Směs osolte, dochuťte pepřem a špetkou muškátového oříšku… vše pak rovnoměrně rozprostřete do připravených (máslem vymazaných) zapékacích keramických pekáčů.

5) Pečte v troubě předehřáté asi na 180°C přibližně hodinu.

Podávejte studené či teplé.

Podobné články

Doporučujeme

Další články